Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Planten voor op de vensterbank

ZOMAAR WAT HANDIGE INFORMATIE

Welke planten kunnen op de vensterbank?

Of je nu op 2 hoog in een appartement woont, of in een huis met twee verdiepingen. Er zijn in ieder huis vensterbanken te vinden. En wat is er nou leuker dan het opfrissen van de vensterbank met een plant? Niet alleen jij wordt gelukkig van dat uitzicht, planten ook.

Een plant op de vensterbank vermijd inkijk en is erg sfeervol. Naast dat vensterbanken niet even breed zijn, is ook niet iedere plant geschikt voor een plek aan het raam. Welke planten kunnen er wel bij jou op de vensterbank? Lees vooral verder!

Een vensterbank op het noorden

1. Monstera

Een makkelijke kamerplant die je gerust kunt neerzetten op de vensterbank is de Monstera. De plant groeit zowel in de halfschaduw als bij indirect zonlicht. Een standplaats op het noorden is dan perfect. Monstera’s kunnen wel erg groot worden! Je kunt er dus ook voor kiezen om Monstera stekjes neer te zetten op de vensterbank.

2. Scindapsus

De Scindapsus kan niet tegen te veel licht. Een plekje in de halfschaduw of met indirect zonlicht is de beste optie. Op een plek met een vensterbank op het noorden zal het blad groener en donkerder worden.

3. Zamioculcas

Een Zamioculcas doet niet zo moeilijk over de hoeveelheid licht die hij krijgt. Al is een plek direct voor een raam op het noorden toch wel erg goed voor hem. Vergeet de plant niet regelmatig te draaien! Anders gaat hij hangen.

4. Yucca

Ook de Yucca krijgt graag veel licht. Het liefste wel indirect licht, want direct zonlicht vindt ‘ie niet zo fijn. Met indirect zonlicht blijft het blad van de Yucca mooi hard. Een raam die niet op het noorden staat zorgt voor te veel licht.

Een vensterbank op het oosten

1. Alocasia

De Alocasia vindt licht erg fijn. Maar te veel direct zonlicht kan de plant niet zo goed tegen. Een plekje op het oosten is daarom perfect. Hier krijgt de plant minstens 5 uur zonlicht en dat is precies genoeg. Mocht de Alocasia te weinig licht krijgen dan merk je dit al gauw. De plant krijgt dan erg lange stengels zodat het blad dichter bij het zonlicht kan komen. Dit wil je voorkomen, want te lange stengels breken vaak af.

2. Erwtenplant

Het Erwtenplantje vindt licht erg fijn, maar kan niet zo goed overweg met direct zonlicht. Naast het neerzetten op de vensterbank kun je het Erwtenplantje ook ophangen naast het raam.

3. Ficus

Een Ficus verlangt naar veel licht. Het liefste geen direct zonlicht, omdat zijn blad dan kan verbranden. Een plek op een vensterbank op het zuiden is niet geschikt, maar het noorden, oosten en westen is prima. Als de plant maar zo’n 5 uur zonlicht krijgt is alles goed.

4. Schefflera

Wellicht een wat grote plant, de Schefflera, maar een kleine variant kun je gerust kwijt op de vensterbank. Schefflera’s ontvangen graag veel licht, maar hebben een hekel aan direct zonlicht.

Een vensterbank op het zuiden

1. Bananenplant

Oké, een groot exemplaar van de Bananenplant gaat niet passen. Dat begrijpen we! Maar, een stek of kleine Bananenplant kun je zeker op de vensterbank neerzetten. Bananenplanten, of zoals ‘ie officieel heet de Musa, komen uit tropische gebieden met veel zon. Een vensterbank op het zuiden is dan ook geen probleem voor de Bananenplant.

2. Aloë Vera

Een Aloë Vera doet niet zo moeilijk over zijn standplaats. Halfschaduw of direct zonlicht bij een vensterbank op het zuiden maakt de plant niets uit. Wil je een Aloë Vera op je vensterbank neerzetten? Laat de plant dan wel even wennen aan het vele licht. Je kunt de Aloë Vera niet van de halfschaduw naar een vensterbank op het zuiden verplaatsen. Dit moet je geleidelijk doen zodat de plant kan wennen.

3. Kalanchoë

De Kalanchoë behoort tot de vetplanten en kan gerust in het directe zonlicht staan. Vetplanten doen namelijk niet zo moeilijk over de standplaats. Van origine komt de plant uit droge gebieden met woestijn, en is dus zeker wel wat gewend.

4. Sansevieria

Één van de makkelijkste planten blijft toch wel de Sansevieria. Het is een plant die zich snel aanpast en kan dus ook gerust op een vensterbank met veel licht staan.

Een vensterbank op het westen

1. Beaucarnea

Deze plant heeft veel licht nodig. Maar liever geen direct zonlicht. Een Beaucarnea laat het zelfs zien als de plant te weinig licht krijgt. Dan maakt de plant namelijk geen nieuw blad aan. Als je de Beaucarnea neerzet op een vensterbank op het westen dan wordt de plant al gauw voller en groter.

2. Rhipsalis 

Van nature groeit de Rhipsalis in een tropisch klimaat. Hier krijgt de plant dankzij zijn grootte geen direct zonlicht, maar indirect zonlicht. Exact wat de plant krijgt bij een vensterbank op het westen.

3. Cactus

Het handige aan cactussen is, dat ze vrij traag groeien. Hierdoor kun je één of meerdere cactussen voor een langere periode op de vensterbank neerzetten. Cactussen doen niet zo moeilijk over de hoeveelheid licht die ze krijgen.

4. Crassula

Crassula’s staan graag op een plek met genoeg licht. Een raam op het westen geeft voornamelijk indirect zonlicht, maar je zou de Crassula ook voorzicht naar een plek met direct zonlicht kunnen verplaatsen.

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

1