Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Van reageerbuisje naar stekjes houder voor planten

ZOMAAR WAT HANDIGE TIPS

Wat is een stekjeshouder?

Je hebt de trend waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. Een regeerbuis die gebruikt wordt als vaas. Vreemd? Nee, eigenlijk niet! Reageerbuisjes worden oorspronkelijk gebruikt in het lab voor verschillende testjes en onderzoeken. En jij gaat eigenlijk iets soortgelijks doen!
Alleen dan niet in het lab, maar gewoon thuis aan de keukentafel. Het is dan ook geen officieel onderzoek, maar de wortels van je stekjes kun je in ieder geval goed in de gaten houden.

Benodigdheden

  • Kamerplantjes
  • Reageerbuisjes met rekje of houten reageerbuishouder
  • Schaar of mesje
  • Water

Wat zijn de leukste planten voor in een stekjeshouder?

De leukste planten voor in de reageerbuis? Wij vinden het extra leuk om verschillende soorten stekjes in de houder te plaatsen. Met name een hangplant zoals het Lantaarnplantje, in combinatie met de Alocasia Black Velvet en een Philodendron.

Hangplanten lenen zich extra goed voor het steksysteem in reageerbuisjes. Je kunt deze gemakkelijk afknippen en met stengel in de reageerbuis hangen.

Stappenplan van reageerbuis naar plantenhouder

Stap 1: stekken

Pak al je benodigdheden bij elkaar. Je begint met het goed desinfecteren van je schaar of mesje. Zo verminder je de kans op het verspreiden van bacteriën. Hierna knip of snijd je de stek schuin van de kamerplant af. Schuin afsnijden zorgt voor een grotere wond, wat extra kans geeft op nieuwe wortels. Dit kun je het beste doen onder een luchtwortel of tenminste 15 cm onder het blad. Stekken verschilt per kamerplant. Houd hier dan ook rekening mee!

Stap 2: schoonmaken

Hoe je bent begonnen, eindig je de eerste stap ook weer. Je maakt de schaar en/of het mesje weer goed schoon. Hierna verwijder je ook alle aarde en prut van de wortels van je stekjes. In een reageerbuisje zijn alle wortels goed zichtbaar. Hoe schoner de wortels hoe beter! Aarde kun je gemakkelijk van de wortels wegspoelen. Nadat het grootste deel aarde is verwijderd kun je met je vingers voorzichtig de wortels schoonmaken.

Stap 3: eindresultaat

Op dit punt kun je de reageerbuisjes vullen met water en in het houten standaard of rekje steken. Zijn alle stekjes echt zo goed als schoon? Dan mogen ze in de reageerbuisjes worden geplaatst. That’s it! Je was waarschijnlijk niet langer bezig dan vijf minuten, maar dan heb je wel een echte eye-catcher te pakken. Naast stekjes is het ook leuk om (gedroogde) bloemen in de reageerbuisjes te plaatsen.

Leren stekken? Bekijk de voorbeeldvideo!

Heb je nooit eerder een kamerplant gestekt? Bekijk dan eens onze video over het stekken van de Monstera. Een van de makkelijkste kamerplanten om te stekken. Ook voor jou!

Stappen uit de video worden uitgebreid uitgelegd in ons blog.

Video afspelen

“Vergeet niet om regelmatig het water in de reageerbuisjes te vervangen. Je kunt dit het beste wekelijks doen. Het verschonen van het water in de reageerbuis gaat alg vorming tegen.”

Heeft er toch al algvorming plaatsgevonden in de reageerbuis? Haal dan het stekje hieruit en maak het reageerbuisje goed schoon. Je kunt dit doen met een handige tool voor reageerbuisjes, maar kun je ook gemakkelijk met huis tuin en keukenspullen.
 

Hoe maak je reageerbuisjes schoon?

Stap 1: Laat het reageerbuisje weken in heet water met een scheutje groene zeep. Dit kun je gemakkelijk 24 uur laten staan.
Stap 2: Spoel hierna het reageerbuisje goed af. Voor je stekje is het belangrijk dat er geen resten groene zeep in het reageerbuisje zijn achtergebleven.
Stap 3: Rol een stukje keukenpapier zo klein mogelijk op. Zo klein zelfs, dat deze in het reageerbuisje past. Je kunt het keukenpapier het beste met een draaiende beweging in het reageerbuisje duwen. Als het goed is zie je nu groene stukjes alg op het keukenpapier komen.
Stap 4: Herhaal stap 3 net zo vaak als nodig. Het kan zijn dat niet al het alg met een keukenpapiertje is weggehaald.
Stap 5: Spoel het reageerbuisje dan nog eens goed na om overige resten alg weg te spoelen.
Stap 6: Reageerbuisje schoon? Dan kun je deze opnieuw vullen met water en je stekje.

Onze nieuwste kamerplanten

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0