Luchtplanten: wat zijn het en hoe verzorg je ze

Luchtplanten, luchtplantjes of airplants. Wat is het precies en hoe verzorg je ze? Ondanks dat dat zijn naam doet vermoeden heeft een plant wel degelijk meer nodig dan alleen lucht.

Waar komen luchtplanten vandaan?

Wij noemen ze airplants, maar zijn naam is eigenlijk Tillandsia. Oftewel, een plant die geen aarde nodig heeft om te leven. In de natuur groeien ze vaak aan takken of rotsen.

Nu vraag je je vast af waar zo’n luchtplant dan wel zijn voeding uithaalt. Dat snappen we! Toch is het antwoord eigenlijk heel simpel. Een luchtplant haalt zijn voeding uit licht, water en de lucht.

Luchtplanten verzorgen

Een luchtplant heeft dus wel degelijk water nodig! Besproei hem eens in de 1 a 2 weken met een plantenspuit. In de zomer is dit iets vaker. Maar liefst 3 a 4 keer per week.

Belangrijk is wel dat ze niet te lang nat blijven. Zo gaan ze net als een kamerplant rotten. Daarnaast zit er nog een verschil in grijze en groene luchtplantjes. Een grijs luchtplantje is een woestijnsoort en heeft minder water nodig dan de groene regenwoud soort.

Echte zonliefhebbers

Een luchtplant heeft licht nodig om te overleven, maar liever geen direct zonlicht. Direct zonlicht is vaak te fel waardoor ze kunnen verbranden. Zeker als je de luchtplant net hebt besproeit moet je ze niet in de zon zetten. Dan verbranden zijn blaadjes.

Heb je een grijze woestijnsoort? Deze kunnen iets beter tegen direct zonlicht dan het groene soort. Hoe lichter hoe meer zonliefhebber.

Extra verwennen

Je luchtplant eens lekker in het zonnetje zetten? Besproei ze dan eens met (lauw) regenwater in plaats van kraanwater. Ze zullen je dankbaar zijn!

Wil je ze dagelijks verwennen? Plaats ze dan op een plek waar veel frisse lucht is. Je luchtplantjes zullen voor eeuwig van je houden.

Tocht is daarentegen niet zo’n favoriet. Al is tocht beter dan boven een verwarming. Dat uitdrogen vinden luchtplanten maar niets!

Wil je meer informatie over luchtplantjes of de verzorging ervan? Stuur al je vragen aan ons door. Dan helpen we je verder! 

Shop hier onze luchtplanten

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *