Lieveling van de maand: augustus

De Philodendron, een bekend exemplaar aanwezig in veel huizen en kantoorruimtes. Vooral de Monstera is voor velen niet onbekend. Toch bestaat de Philodendron familie uit nog veel meer soorten. De meeste soorten zijn extreem goed in het zuiveren van de lucht, hebben prachtig en groot groen blad en zijn niet moeilijk in de verzorging. Klinkt als de ideale kamerplant, of niet?

Waar liggen de roots van de Philodendron?

Oorspronkelijk behoort de Philodendron bij de Aronskelk familie. Oftewel de Araceae! Deze familie komt uit Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Hier is de Philodendron vooral bekend als klimplant.

In 1644 werd er al voor het eerst over de Philodendron geschreven. Toen had hij nog niet zijn naam Philodendron, want die kwam pas in 1829. Hoe dan ook, deze familie heeft al diepe gewortelde roots in de planten scene.

De Philodendron is de moeilijkste niet

Als je de Philodendron altijd in vochtige aarde laat staan wel! Deze familie is de moeilijkste niet. Een plekje met wat minder licht? Geen probleem! De Philodendron vindt het namelijk geen probleem om wat minder licht te krijgen.

De ideale temperatuur is ergens tussen de 20 en 16 graden. Let op! Dit is geen reden om je kamerplant naast de verwarming te zetten. Hier wordt geen enkele plant blij van!

Water geven van de Philodendron

De Philodendron familie bestaat niet uit dorstige drinkers zoals de Musa. Toch is het wel belangrijk om de grond altijd vochtig te houden. Je kunt daarom beter vaker kleine beetjes water geven dan eens per week een grote hoeveelheid.

In de winter heeft je plant aan eens per 1,5 week genoeg aan een klein beetje water. In de zomer is een keer per week water geven prima, maar je kunt dit het beste verspreiden over 4 dagen. Zo geef je om de vier dagen een klein beetje water en over vier dagen weer een klein beetje. Zo voorkom je dat je Philodendron in te natte aarde blijft staan, wat kan zorgen voor wortelrot.

Wortelrot is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten die graag in vochtige aarde staan. Teveel water geven kan namelijk al vrij snel gebeuren! Je weet namelijk nooit hoeveel een kamerplant precies nodig heeft. Als je ziet dan de Philodendron bruin blad krijgt komt dit waarschijnlijk door teveel water.

Extra plantenvoeding en minder licht

Het beste is om jouw Philodendron in de zomermaanden iedere twee weken te voorzien van extra plantenvoeding. In de zomer maakt je plant extra veel blad aan, en dat beetje extra voeding kan ervoor zorgen dat hij sneller hersteld na zo’n ‘bevalling’. Na de zomer kun je hier direct mee stoppen!

Extra plantenvoeding in de herfst kan juist slecht zijn voor de plant. Teveel voeding zorgt voor meer energie, maar deze energie kan de plant niet kwijt. Al die extra voeding blijft in de potgrond zitten, waardoor de grond weer erg zuur wordt. Dit vinden wortels niet erg fijn. Oftewel, na de zomer stoppen met extra plantenvoeding!

Als je ziet dan de Philodendron geel slap hangend blad krijgt, is dit een teken van teveel licht. Je kunt de kamerplant het beste op een plek verder van het raam zetten, of in een donker hoekje. Er moet natuurlijk wel licht komen, maar teveel licht vindt hij maar niets!

De betekenis van de naam Philodendron betekent liefdesboom. 

Laatste tips

Oke, de naam is dan wellicht iets vrij vertaald, maar het klopt wel! Philo bekent namelijk liefde of passie, en Dendron kun je in het Grieks vertalen naar boom. Een liefdesboom of boom vol passie dus!

Iedereen met een Philodendron in huis kan die betekenis vast wel beamen. De kamerplant is makkelijk in verzorging en toont al gauw haar liefde voor jouw groene vingers. Nieuw blad groeit overal waar het kan.

Heb je zelf ook een Philodendron? Stuur dan een foto op van jouw liefdesboom! Wij zijn niet alleen benieuwd naar welk soort je hebt gekozen, maar ook naar hoe de plant bij jou bloeit. Kamerplanten bloeien namelijk overal anders. Je kunt daarnaast ook contact met ons opnemen als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *