Lieveling van de maand: juli

Klein van formaat, maar groots in zijn kleur. Dat is de Begonia. Het maakt niet uit welke soort je uitkiest, met zijn opvallende patroon en kleur valt de kamerplant wel op! Vooral de vraag naar de stippelplant Begonia Maculata blijft de afgelopen tijd groeien. En heel eerlijk? Dat begrijpen we volledig! Van zo'n patroontje kun je niet anders dan blij worden.

Alles over de Begonia

Die mooie kamerplant met stippen komt oorspronkelijk uit warme, vocht- en bosrijke gebieden. Dit zegt direct al veel over de verzorging van de plant.

De Begonia vindt het namelijk prettig om constant in een vochtige ondergrond te staan. Net zoals zijn oorspronkelijke huis! Houd de grond van de Begonia dan ook altijd licht vochtig, en je hebt nog lang plezier van het excentrieke exemplaar.

De Begonia verzorgen

De grond waarin jouw bloeiende Begonia of Bladbegonia leeft, dient dus ten alle tijden vochtig te zijn. Voordat je iedere dag met de gieter langskomt is het beter om eerst te voelen. Want heeft je plant wel degelijk water nodig?

Steek je pink middenin de aarde en voel of deze nog vochtig is. Is dat niet het geval? Tijd voor water! Een Begonia kan niet zo goed tegen uitdrogen. Waar de plant ook niet goed tegen kan is teveel water. Natte voeten heeft ze een hekel aan!

Om overtollig water te voorkomen kun je het beste kiezen voor een bloempot met schotel, of gat onderin de pot. Zo kan het water gemakkelijk weglopen en blijft er geen laag op de bodem van de pot staan.

Stippelplant of stipjesplant stekken

Oftewel, de Begonia. Een kamerplant die eenvoudig is om te stekken. Echter kom je er met alleen een blad en bladsteel niet! Je kunt bij de Begonia het beste de stengel net boven een blad afknippen. Belangrijk hierbij is om je stek niet te lang te maken. Een stengel van een paar centimeter met één blad is al voldoende. Al kun je ook stekken met twee of drie bladeren.

Opvallende signalen

Als echte plantenliefhebber kijk je natuurlijk dagelijks naar jouw knappe bladbegonia. Wat je dan zou kunnen opvallen is dat je plant last krijgt van bruine of gele randen/vlekken. Het zou zelfs kunnen dat er blad gaat uitvallen. Dit is een teken van teveel water. Om wortelrot te voorkomen kun je het beste de plant uit zijn pot halen en verpotten.

Binnen no-time heb je een eigen Begonia familie!

Laatste tips

Begonia’s verzorgen? Een eitje! En stekken? Nog makkelijker! Het enige wat we je nog willen meegeven is een extraatje. Bladbegonia’s vinden het namelijk heerlijk om eens per week besproeid te worden. Het zachte blad van een Begonia kan snel en relatief veel water verdampen. Zo’n douche is dan ook een verfrissend verwenmoment.

Daarnaast als je eens per week je Begonia besproeit, hebben ze tijdens een waterbeurt minder nodig. Zo voorkom je de kans op wortelrot of overmatig water geven. Twee vliegen in één klap dus!

Heb je zelf ook een Begonia? Dan zijn we benieuwd naar jou tips of foto’s van het knappe plantje. Of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Laat een berichtje achter! We helpen je graag verder.

Shop hier je eigen Begonia

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *