Kamerplanten verzorgen tijdens vakantie

Het is bijna weer zover! Je vertrekt naar de camping, een all-inclusive resort, een tropische bestemming of gaat kamperen in de bossen. Hartstikke leuk voor jou, maar je planten blijven wel alleen achter. Wat moeten ze nou zonder jou?

We hebben speciaal voor de achterblijvende planten enkele tips verzameld, zodat ook zij kunnen overleven zonder jou.

Tips voor het verzorgen van kamerplanten tijdens je vakantie

Verplaats je kamerplanten zodat ze minder water nodig hebben

Verplaats je planten naar een plek met minder zonlicht voordat je op vakantie gaat. Zo voorkom je dat je thuiskomt bij verzwakte planten. Zodra je weggaat is het niet aan te raden om je planten direct voor een raam met veel zonlicht of op de vensterbank te laten staan. Het beste is om ze op een standplaats met meer schaduw te zetten, zodat ze minder energie verbruiken. Verplaats ook de tropische planten die normaliter wel veel zonlicht nodig hebben.

Daarnaast kun je de raambekleding gedeeltelijk sluiten. Houd er rekening mee dat planten altijd zonlicht nodig hebben, zelfs als ze van halfschaduw houden. Sluit alle raambekleding in je huis daarom niet volledig af, want dit kan problemen veroorzaken voor je planten.

Maak gebruik van een plant irrigator

Vlak voordat je van huis vertrekt, kun je een planten irrigator vullen met water. Zo heeft de plant in ieder geval voor de komende dagen nog wat vocht tot zijn beschikking. Plant irrigators zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten, waarbij de meest gangbare een waterbol, ook wel self watering globe, voor planten is. Deze bol met lange tuit vul je met water, en deze druppelt langzaam leeg.

Maak een eigen plant irrigator

Naast een waterdruppelaar kun je ook touw gebruiken om je planten van vocht te voorzien. Vul een emmer met water en zorg ervoor dat het touw zich volzuigt met water. Laat het uiteinde van het touw in de emmer hangen en plaats de andere kant van het touw in de aarde van de plant. Je zult merken dat de plant naar behoefte vocht uit het touw opneemt.

Schakel een plantenoppas in

Als je een Urban Jungle hebt, is het een verstandig idee om iemand te vragen om voor je planten te zorgen. Als je vrienden hebt met beperkte plantenkennis, kun je een handige checklist maken met datums en hoeveelheden water!

In de checklist geef je per plant aan hoeveel en wanneer ze water nodig hebben. Je plantenoppas kan dan gemakkelijk de datums afvinken. Zelfs een leek kan zo eenvoudig voor je planten zorgen!

Planten die 2 weken zonder water kunnen

Zonliefhebbers

Als je twee weken op vakantie gaat, kunnen kamerplanten die normaal gesproken wekelijks water nodig hebben, dat wel overleven. Voordat je vertrekt, is het een goed idee om wat plantenvoeding toe te voegen en een beetje extra water te geven. Zo moeten ze het prima redden zonder jouw zorg. Zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft, want dit kan wortelrot veroorzaken, zelfs als je de twee weken geen water geeft.

Vetplanten en cactussen

Vetplanten en cactussen zijn de meest vergevingsgezinde planten als je wat langer op vakantie gaat. Deze planten kunnen namelijk moeiteloos een maand zonder water. Als je nog langer weggaat, is dat meestal ook geen probleem voor de meeste cactussen en vetplanten. Geef ze een normale hoeveelheid water voordat je vertrekt, en een maand later zullen ze er nog net zo uitzien. Durf je het aan?

Shop onze Kamerplanten

Hoe lang kunnen kamerplanten zonder water?

Dit is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is in één kort antwoord. Het hangt namelijk af van de specifieke plantensoort, de standplaats en de leefomgeving van de plant. Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten wel 2 weken zonder water overleven. Echter, na deze periode kunnen de wortels schade oplopen, vooral als je na de twee weken vakantie de planten probeert te redden door veel water te geven.

Om de periode zonder water te verlengen, kun je proberen de hoeveelheid licht en warmte te verminderen. Met minder licht en lagere temperaturen wordt het waterverbruik van de plant vertraagd, waardoor ze langer zonder water kunnen overleven.

Volg ons op Instagram