Zelf een mosstok maken of verlengen

Voor klimplanten, zoals de Monstera en Philodendron, kan een mosstok een waardevolle toevoeging zijn. Een mosstok kun je ook wel kennen onder de naam mospaal. Met behulp van deze mospaal kun je een kamerplant ondersteunen, zodat deze sneller en groter wordt. Dit komt omdat de kamerplanten die natuurlijke klimmers zijn, zich verheugen op een ondersteuning zoals een mosstok.

Nu kun je natuurlijk een plant met mosstok kopen, maar als je besluit om zelf een mosstok te maken, is dat natuurlijk een leuke activiteit.

Wat zijn de voordelen van een mosstok?

Van nature zijn sommige plantensoorten klimplanten. Ze groeien omhoog aan bomen en andere structuren om aan vast te houden. Een mosstok biedt kamerplanten een kans om zich op natuurlijke wijze omhoog te bewegen. Dit stimuleert meer groei, grotere en sterkere bladeren en een gezonde plant.

Met een mosstok is het ook eenvoudiger om de plant in het gareel te houden. Vooral de Monstera heeft er wel een handje van om lekker in het wild te groeien. Met een mosstok begeleid je de plant in één richting, waardoor hij voornamelijk in de hoogte kan klimmen. Geen wildgroei meer dus!

Wat heb je nodig voor het maken van een mosstok?

Voor het maken van een mosstok heb je maar drie essentiële "benodigdheden" nodig. Het kan echter zijn dat je niet al deze benodigdheden in huis hebt liggen. Wat heb je nodig? Het is handig om het volgende bij de hand te hebben.

Benodigdheden

  • Een stevige tak, stok of buis
  • Sphagnum mos
  • Touw
  • Een scherp mesje
  • Een schaar
  • Een plantenspuit of waterbestuiver

Een mosstok maken in 4 stappen

Stap 1: Stok of tak verzamelen

De basis van een mosstok is natuurlijk de stof, tak of buis zelf. Zoek eerst naar een geschikte ondersteuner met de ideale lengte. De ideale lengte van een mosstok is langer dan de kamerplant op het moment dat je de mosstok gaat toevoegen. Daarnaast is het belangrijk dat de stok, tak of buis goed stevig zijn. 

Stap 2: De basis klaarzetten

Heb je een juiste basis voor de mosstok gevonden? Dan kun je de stok, tak of buis klaarzetten. Vraag een assistent om de stok vast te houden of plaats de stok tussen enkele stenen, zodat deze omhoog staat. De methode maakt niet uit, zolang de stok maar rechtop staat. Dit is de makkelijkste manier om het mos gelijkmatig om de stok te verdelen.

Stap 3: Mos verdelen en vastbinden

Plaats al het mos dat je hebt aan de onderkant van de stok, en trek dit voorzichtig uit naar boven. Door al het mos in één keer te gebruiken blijft het mos aan elkaar verbonden. Dit werkt makkelijker dan met losse stukjes mos. Knip daarna drie losse stukjes touw die je om de mosstok kunt wikkelen. De lengte van de stukjes touw is afhankelijk van hoe groot en breed de stok is.

Een van de stukjes touw wikkel je om de stok en knoop je vast. Je kunt de rest van de touw nu kriskras om de stok heen wikkelen. Herhaal dit voor alle drie de stukjes touw.

Stap 4: Mosstok plaatsen

Zodra de mosstok klaar is, kun je de plant eraan bevestigen. Het is handig om de plant uit te graven om te voorkomen dat de mosstok de wortels doorboort. Bind de mosstok tussen de plant vast door een draaiende beweging te maken.

Shop onze Kamerplanten

Mosstok verlengen

Is jouw kamerplant de mosstok een beetje ontgroeid? Je kunt eenvoudig de mosstok verlengen. Ga allereerst op zoek naar een extra stok, buis of tak. Het liefste is de stok langer dan de mosstok die je nu al bij de plant hebt staan. Wikkel ook deze stok weer goed in de het mos.

Het liefste druk je de stok in de aarde van de plant, en maak je deze vast aan de huidige mosstok. Dit vastmaken doe je door de nieuwe mosstok met touw aan de huidige mosstok te binden.

Zodra de mosstok echt ontgroeid is kun je deze het beste verwijderen en kiezen voor een compleet nieuwe mosstok.

Alternatief voor mosstok

Een mosstok is natuurlijk niet verplicht, maar het is toch verstandig om planten die het nodig hebben wel op te binden. Je kunt hiervoor ook de volgende alternatieven gebruiken:

  • Bamboestok;
  • Oude tak;
  • Druivenstam;
  • Metalen plantensteun;
  • Een zelfgemaakte plantensteun.

Volg ons op Instagram