Je eigen mosstok maken in 4 stappen

Voor echte klim planten zoals de Monstera kan een mosstok handig zijn. De kamerplant zal niet alleen sneller en de hoogte in groeien, ook het blad dat de plant produceert zal groter worden. De reden hiervoor? De meeste kamerplanten zijn klimplanten van nature, en worden erg gelukkig van een mosstok. Zo kunnen ze net als in de natuur de hoogte in klimmen. Een mosstok zelf maken? Een eenvoudig karweitje! Dit kan namelijk al in 4 eenvoudige stappen.

Wat heb je nodig voor het maken van een mosstok?

Voor het maken van een mosstok heb je slechts drie echte ‘ingrediënten’ nodig. Al kan het zijn dat je deze benodigdheden niet zomaar thuis hebt liggen. Het kan vooral lastig zijn om geschikt mos te vinden. De overige benodigdheden heb je waarschijnlijk al in huis. Wat heb je nodig? Nou het volgende is handig om bij de hand te hebben:

 • Een tak, stok of buis
 • Sphagnum mos
 • Touw
 • Een scherp mesje
 • Een schaar
 • Plantenspuit of waterbestuiver

Stap 1: stokken en takken jacht

Voor het maken van een mosstok is het belangrijkste onderdeel de stok zelf. Om te beginnen ga je dan ook eerst op zoek naar een geschikte stok, tak of buis met de voor jou ideale lengte. Dit hangt af voornamelijk af van de grootte van de kamerplant. Je kunt ook bij de bouwmarkt een buis halen en deze op maat laten maken. De mosstok wordt namelijk zo groot als jij wil.

Stap 2: mos loshalen

Heb je alle benodigdheden bij elkaar verzameld? Dan is het tijd om het mos om de stok te verweven. Je kunt het beste al het mos uit de plastic zak halen. Doe dit voorzichtig zodat je geen mos breekt! Laat een assistent de stok vasthouden, of zet de stok tussen wat stenen. Als de stok maar omhoog staat! Het maakt niet uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Stap 3: verdelen en vastbinden

Plaats al het mos dat je hebt aan de onderkant van de stok, en trek dit voorzichtig uit naar boven. Door al het mos in een keer te gebruiken blijft het mos aan elkaar verbonden. Dit werkt makkelijker dan met losse stukjes mos. Knip daarna drie losse stukjes touw van ongeveer X cm. Een van de stukjes touw wikkel je om de stok en knoop je vast. Je kunt het rest van de touw nu kriskras om de stok heen wikkelen. Herhaal dit voor alledrie de stukjes touw.

Stap 4: plaatsen

Heb je de aarde, houtskool en hydrokorrels toegevoegd? Goed bezig! Nu kun je de plantjes toevoegen aan je eigen groene ecosysteem. Zodra je deze goed hebt ingegraven kun je een beetje (regen)water toevoegen aan het ecosysteem. Laat het ecosysteem vervolgens 2 a 3 dagen luchten. Hierna mag je de deksel op het ecosysteem plaatsen. Je zult zien dat er snel veel vochtdruppels zullen ontstaan.

Een mosstok kan ervoor zorgen dat je plant nog gelukkiger wordt. 

Wat zijn de voordelen van een mosstok?

Zoals in de intro ook te lezen is, zijn een groot deel van de kamerplanten klimplanten. Klimplanten houden zich in de natuur vast aan bomen zodat ze nog groter kunnen worden. In de meeste huiskamers hebben planten deze mogelijkheid niet. 😉

Het grootste voordeel van een mosstok is dat een kamerplant zich weer voelt zoals in de natuur. En in die natuur groeit zo’n plant veel groter, hoger en sterker. Dit zal dan meestal al gebeuren zodra je een mosstok bij je kamerplant installeert. Het blad wordt groter dan de plant ooit heeft gehad!

Door een mosstok is het ook eenvoudiger om je plant in zijn gareel te houden. Vooral de Monstera heeft er wel een handje van om lekker los te groeien. Met een mosstok ‘duw’ je de plant in één richtig, waardoor hij voornamelijk naar boven kan klimmen en groeien. Geen wildgroei meer dus!

Mosstok verlengen

Is jouw kamerplant de mosstok een beetje ontgroeid? Je kunt eenvoudig de mosstok verlengen. Ga allereerst op zoek naar nog een stok, buis of tak. Het liefste is de buis langer dan de mosstok die je nu al bij de plant hebt staan. Wikkel ook deze stok weer goed in de het mos.

Het liefste druk je de stok in de aarde van de plant, en maak je deze vast aan de huidige mosstok. Dit vastmaken doe je door de nieuwe mosstok met touw aan de huidige mosstok te binden.

Zodra de mosstok echt ontgroeid is kun je deze het beste verwijderen en kiezen voor een compleet nieuwe mosstok.

Groeien en bloeien

Met zo’n mosstok zal je kamerplant nog sneller en vooral voller en groter groeien. Wordt de plant té groot? Dan kun je kiezen voor twee opties:

 • De kamerplant snoeien en hiervan stekjes maken.
 • Je kunt de mosstok vervangen voor een grotere mosstok.

Het stekken is misschien wel de gemakkelijkste optie! Het vernieuwen van de mosstok is uiteindelijk nodig, maar kan best een flink karwei zijn. De kamerplant gaat waarschijnlijk rondom de mosstok groeien. Dit geldt voor zowel wortels als de plant zelf. Het verwijderen van de mosstok is dan ook een voorzichtige klus. Je kunt dit het beste doen wanneer je de kamerplant ook zelf gaat verpotten.

Zit je naar aanleiding van dit artikel toch nog met vragen? Kan gebeuren! Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder met al je vragen.

Shop hier je eigen kant-en-klare Mosstok 

2 reacties op “Je eigen mosstok maken in 4 stappen

 • Lisa

  Weer wat geleerd! Heel handig, toch maar eens mijn Monstera verwennen met zo’n mosstok.

  Beantwoorden
  • Studioplant.nl

   Hoi Lisa,

   Bedankt voor je reactie. Wat leuk dat je iets aan ons blog hebt!

   Veel succes met het maken van je eigen mosstok! We horen het graag als je toch nog met vragen zit.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *