Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Mosstok zelf maken in 4 stappen

ZOMAAR WAT HANDIGE TIPS

Hoe maak je een mosstok?

Voor echte klim planten zoals de Monstera kan een mosstok handig zijn. De kamerplant zal niet alleen sneller en de hoogte in groeien, ook het blad dat de plant produceert zal groter worden. De reden hiervoor? De meeste kamerplanten zijn klimplanten van nature, en worden erg gelukkig van een mosstok.
Met een mosstok laat je jouw plant denken dat ze net als in de natuur de hoogte in kunnen klimmen. Een mosstok zelf maken? Een eenvoudig karweitje! Dit kan namelijk al in 4 eenvoudige stappen.

Wat heb je nodig voor het maken van een mosstok?

Voor het maken van een mosstok heb je slechts drie echte ‘ingrediënten’ nodig. Al kan het zijn dat je deze benodigdheden niet zomaar thuis hebt liggen. Het kan vooral lastig zijn om geschikt mos te vinden. De overige benodigdheden heb je waarschijnlijk al in huis. Wat heb je nodig? Nou het volgende is handig om bij de hand te hebben:

Benodigdheden

 • Een tak, stok of buis
 • Sphagnum mos
 • Touw
 • Scherp mesje
 • Schaar
 • Plantenspuit of waterbestuiver

Wat zijn de voordelen van een mosstok?

Zoals in de intro ook te lezen is, zijn een groot deel van de kamerplanten klimplanten. Klimplanten houden zich in de natuur vast aan bomen zodat ze nog groter kunnen worden. In de meeste huiskamers hebben planten deze mogelijkheid niet. 😉

Het grootste voordeel van een mosstok is dat een kamerplant zich weer voelt zoals in de natuur. En in die natuur groeit zo’n plant veel groter, hoger en sterker. Dit zal dan meestal al gebeuren zodra je een mosstok bij je kamerplant installeert. Het blad wordt groter dan de plant ooit heeft gehad!

Door een mosstok is het ook eenvoudiger om je plant in zijn gareel te houden. Vooral de Monstera heeft er wel een handje van om lekker los te groeien. Met een mosstok ‘duw’ je de plant in één richtig, waardoor hij voornamelijk naar boven kan klimmen en groeien. Geen wildgroei meer dus!

Een mosstok maken in 4 stappen

1. Stokken en takken verzamelen

Voor het maken van een mosstok is het belangrijkste onderdeel de stok zelf. Om te beginnen ga je dan ook eerst op zoek naar een geschikte stok, tak of buis met de voor jou ideale lengte. Dit hangt af voornamelijk af van de grootte van de kamerplant. Je kunt ook bij de bouwmarkt een buis halen en deze op maat laten maken. De mosstok wordt namelijk zo groot als jij zou willen.

2. Mos loshalen

Heb je alle benodigdheden bij elkaar verzameld? Dan is het tijd om het mos om de stok te verweven. Je kunt het beste al het mos uit de plastic zak halen. Doe dit voorzichtig zodat je geen mos breekt! Laat een assistent de stok vasthouden, of zet de stok tussen wat stenen. Als de stok maar omhoog staat! Het maakt niet uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

3. Verdelen en vastbinden

Plaats al het mos dat je hebt aan de onderkant van de stok, en trek dit voorzichtig uit naar boven. Door al het mos in een keer te gebruiken blijft het mos aan elkaar verbonden. Dit werkt makkelijker dan met losse stukjes mos. Knip daarna drie losse stukjes touw van ongeveer X cm. Een van de stukjes touw wikkel je om de stok en knoop je vast. Je kunt het rest van de touw nu kriskras om de stok heen wikkelen. Herhaal dit voor alledrie de stukjes touw.

4. plaatsen

Zodra de mosstok klaar is kun je deze toevoegen aan je plant. Het handigste is om de plant uit te graven. Zo voorkom je dat de mosstok de wortels van de plant doorboort. Plaats de mosstok tussen de plant met een draaiende beweging.

Mosstok verlengen

Is jouw kamerplant de mosstok een beetje ontgroeid? Je kunt eenvoudig de mosstok verlengen. Ga allereerst op zoek naar nog een stok, buis of tak. Het liefste is de buis langer dan de mosstok die je nu al bij de plant hebt staan. Wikkel ook deze stok weer goed in de het mos.

Het liefste druk je de stok in de aarde van de plant, en maak je deze vast aan de huidige mosstok. Dit vastmaken doe je door de nieuwe mosstok met touw aan de huidige mosstok te binden.

Zodra de mosstok echt ontgroeid is kun je deze het beste verwijderen en kiezen voor een compleet nieuwe mosstok.

Groeien en bloeien

Met zo’n mosstok zal je kamerplant nog sneller en vooral voller en groter groeien. Wordt de plant té groot? Dan kun je kiezen voor twee opties:

 • De kamerplant snoeien en hiervan stekjes maken.
 • Je kunt de mosstok vervangen voor een grotere mosstok.

Het stekken is misschien wel de gemakkelijkste optie! Het vernieuwen van de mosstok is uiteindelijk nodig, maar kan best een flink karwei zijn. De kamerplant gaat waarschijnlijk rondom de mosstok groeien. Dit geldt voor zowel wortels als de plant zelf. Het verwijderen van de mosstok is dan ook een voorzichtige klus. Je kunt dit het beste doen wanneer je de kamerplant ook zelf gaat verpotten.

Onze nieuwste kamerplanten

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram

4 comments

 1. Weer wat geleerd! Heel handig, toch maar eens mijn Monstera verwennen met zo’n mosstok.

  1. Studioplant.nl

   Hoi Lisa,

   Bedankt voor je reactie. Wat leuk dat je iets aan ons blog hebt!

   Veel succes met het maken van je eigen mosstok! We horen het graag als je toch nog met vragen zit.

   1. Mijn monstera wordt ook groter dan zijn mosstok. Ik wil de originele mosstok er niet uithalen want de hele plant is er perfect aan vast gegroeid. Ik begrijp dat je de mosstok ook langer kan maken met een andere mosstok. Heb je daar tips voor?

    1. Danique van Studioplant

     Hi Sophie!

     Het beste is natuurlijk om de plant te verpotten, en dan direct te voorzien van een langere mosstok. Maar, je geeft al aan dat de plant er goed omheen is gegroeid.

     Het handigste is om een een nieuwe (mos)stok te kiezen die je direct in de aarde, naast de oude mosstok, kunt steken. Dan weet je zeker dat de nieuwe mosstok goed vastzit. Anders kun je ook de nieuwe mosstok met touw goed om de oude mosstok heen wikkelen. Dit kun je het beste doen ter hoogte van de helft van de oude mosstok.

     Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0